Washing-hands_orginal.jpg

Pasaulinė apklausa: jei plausitės rankas, gali būti, kad aplinkiniai dėl to džiaugsis ir labiau norės su jumis bendrauti

2018/09/26

„Essity“ atlikta apklausa rodo, kad plaudamiesi rankas galite ne tik padėti sau ir kitiems likti sveikiems, bet ir padaryti savo artimuosius laimingesnius ir draugiškesnius, o jūsų kolegos gali jausti didesnį pasitenkinimą darbu.

Aiškiai nustatyta, kad rankų plovimas yra viena iš veiksmingiausių priemonių, padedančių išvengti infekcijų plitimo, ir gali padėti išsaugoti milijonus gyvybių. Neseniai atlikta nauja „Essity“ („Tork“ gamintojo) pasaulinė apklausa atskleidė, kad rankų plovimas gali teigiamai veikti ir aplinkinių žmonių savijautą bei elgseną.

Kai rankos švarios, aplinkiniams maloniau liestis ir bendrauti. Žmonėms labiau patinka liesti kitus, kai jie žino, jog visi tinkamai plaunasi rankas. Beveik pusė respondentų teigia, kad jiems būtų maloniau paspausti kitam ranką, jei jie žinotų, kad kiti žmonės laikosi geros rankų higienos, o beveik 3 iš 10 būtų maloniau liesti svetimus žmones. Taip pat 1 iš 5 būtų labiau linkęs apkabinti kitus ir prireikus suteikti pagalbą.

Švarios rankos gali sustiprinti kitų laimės pojūtį ir pasitenkinimą gyvenimu. Žinojimas, kad kiti žmonės tinkamai plaunasi rankas, turėtų teigiamą poveikį 8 iš 10 respondentų savijautai. Remiantis apklausa, 4 iš 10 jaustųsi maloniau apskritai, daugiau nei 3 iš 10 jaustųsi labiau patenkinti gyvenimu, o 1 iš 5 jaustųsi laimingesniu.

Švarios rankos gali padėti suklestėti verslui. Kad rankų higienai darbe būtų teikiamas aukštesnis prioritetas norėtų 4 iš 10 dirbančių darbuotojų. Jei visi kolegos tinkamai plautųsi rankas, 3 iš 10 būtų labiau patenkinti, o daugiau nei 4 iš 10 darbe jaustųsi maloniau. Tinkama rankų higiena gali padidinti pardavimus ir net sustiprinti klientų lojalumą. Pastebėję, kad restorano darbuotojai laikosi aiškių rankų plovimo procedūrų, beveik pusė respondentų labiau norėtų sugrįžti.
Mūsų rankos turi galią pagerinti artimųjų savijautą, o rankų plovimas yra labai svarbus žmonėms aplink jus. Apie tai visi turime galvoti ne tik per Pasaulinę rankų plovimo dieną, bet kasdien.

Dėl ko dėl plaunatės rankas?
Didžioji dauguma – 8 iš 10 – teigia rankas plaunantys norėdami apsaugoti save, ir tik 1 iš 10 plaunasi rankas norėdamas apsaugoti kitus. Tačiau orientacija į altruistinį rankų plovimo aspektą gali būti efektyvus veiksnys siekiant paskatinti plautis rankas. Galima sakyti, kad 1 iš 4 respondentų teigia, jog jie plautųsi rankas dažniau, jei žinotų, kad tai turi teigiamą poveikį kitiems.
Dėl ko plaunatės rankas? Dėl savęs, savo šeimos, dar ko nors? Jei visi pradėsime galvoti apie tai, kaip mūsų rankų švara veikia aplinkinius žmones, galime pagerinti bendrą rankų higieną ir atskleisti visą rankų galią.

Moterys rankas plaunasi 30 proc. dažniau nei vyrai.
Šiais laikais toli gražu ne kiekvienas plaunasi rankas taip dažnai, kaip turėtų. Pasauliniu mastu, 3 iš 10 nesiplauna rankų prieš valgydami, daugiau nei 2 iš 10 nesiplauna rankų prieš gamindami valgį ir daugiau kaip 1 iš 10 net nesiplauna rankų apsilankę tualete.  Ypač retai plaunasi rankas vyrai, moterys visame pasaulyje rankas plaunasi 30 proc. dažniau nei vyrai.
Siekiant užtikrinti tinkamą rankų higieną, svarbiausia plautis rankas muilu 20–30 sekundžių pagrindiniais rankų plovimo momentais, nustatytais Ligų kontrolės ir prevencijos centro, ir nusausinti jas popieriniais rankšluosčiais. Tai paprastas veiksmas, turintis didžiulę reikšmę.

Apie pasaulinę rankų plovimo dieną:
„Essity“ didžiuojasi būdama oficiali 2018 metų Pasaulinės rankų plovimo dienos rėmėja. Spalio 15 yra Pasaulinė rankų plovimo diena, pasaulinė palaikymo diena, skirta gerinti sąmoningumą ir supratimą apie rankų plovimosi su muilu svarbą, kaip apie veiksmingą ir prieinamą būdą užkirsti kelią ligoms ir išsaugoti gyvybes.

Apie apklausą „Rankų galia“:
Apklausa buvo vykdoma nuo 2018 m. liepos - rugpjūčio mėnesiais naudojantis interneto platforma 6 šalyse, gauti 3 060 respondentų atsakymai. Siekiant tikslaus amžiaus ir lyties grupių atstovavimo, buvo taikomos nacionalinės kvotos.

Apie „Essity“:
„Essity“ yra pasaulyje pirmaujanti higienos ir sveikatos bendrovė, savo produktais ir sprendimais, kurie yra svarbūs kasdieniame gyvenime, siekianti pagerinti žmonių gerovę. Pavadinimą „Essity“ sudaro 2 angliški žodžiai – „essentials“ ir „necessities“. Tvarus mūsų verslo modelis kuria vertę žmonėms ir gamtai. Produkcija parduodama apie 150 šalių su pirmaujančiais pasaulyje prekių ženklais „TENA“ ir „Tork“ bei kitais stipriais prekių ženklais – „Jobst“, „Leukoplast“, „Libero“, „Libresse“, „Lotus“, „Nosotras“, „Saba“, „Tempo“, „Vinda“ ir „Zewa“. „Essity“ dirba apie 48 000 darbuotojų, grynieji pardavimai 2017 m. sudarė apie 109 mlrd. SEK (11,3 mlrd. EUR). Pagrindinė būstinė veikia Stokholme (Švedijoje), bendrovė yra įtraukta į Nasdaq Stokholmo vertybinių popierių biržų sąrašą. Daugiau informacijos pateikiama www.essity.com