Bocuse dOr.jpg

„Bocuse d'Or“. Geriausio recepto beieškant

„Bocuse d’Or“ yra prestižiškiausias virėjų konkursas pasaulyje. Kai prasideda konkursas, tau suteikiamas tik vienas šansas – ieškodamas geriausios formulės negali padaryti nė vienos klaidos.

Ørjan Johannesen turi svajonę būti geriausiu virtuvės šefu pasaulyje. Norint pasiekti šį ambicingą tikslą teks ruoštis ištisus mėnesius. Bet kaipgi pasiruošti vienam garsiausių virėjų konkursų pasaulyje?
 
Ørjan maistą gaminti pradėjo būdamas vos devynerių – tada jis pradėjo dirbti savo gimtajame mieste įsikūrusiame viešbutyje „Bekkjarvik Gjestgiveri“. Šiandien jis ne tik dirba viešbučio virtuvėje, bet ir darbuojasi konkursui pasiruošti skirtoje virtuvėje, esančioje Sandefjord mieste, kur įsikūręs jo mokytojas Odd Ivar Solvold. Odd Ivar 1997 m. konkurse „Bocuse d’Or“ laimėjo bronzą ir nuo tada jis padeda laimėti kitiems virėjams iš Norvegijos. Pasikliaudamas tik savo paties jėgomis pačiu geriausiu virėju pasaulyje netapsi. Tam reikalingas komandinis darbas ir labai kruopštus pasiruošimas.
 
2014 m. konkurse „Bocuse d’Or“ Ørjan Johannesen buvo trečias ir pateko į 2015 m. Lione vyksiantį Pasaulio virėjų čempionatą. Šį iššūkį jis pasitinka ramiai, vadovaudamasis tuo pačiu šūkiu, kaip ir visada: kad išsiskirtų autentiškas sudedamųjų produktų skonis ir žmonės nustebtų: „Nieko sau – kaip toks paprastas ir nesudėtingas patiekalas gali būti toks skanus?“ Didžiausią įspūdi palieka gero aptarnavimo ir gero maisto derinys. Tačiau dažnai tai, kas iš pažiūros atrodo taip paprasta, iš tikrųjų yra pats sudėtingiausias dalykas.
 
Virtuvės šefų „Formulė 1“
 
„Bocuse d’Or“ – tai virėjų „Formulė 1“, nes čia galioja šūkis „dabar arba niekada“. Norint pasiruošti ir varžytis dėl „Bocuse d’Or“ medalių, viskas turi veikti kaip sklandus mechanizmas. Ørjan Johannesen daug laiko skiria su pačiu maistu nesusijusioms smulkmenoms. Taisyklės, įranga, higienos sąlygos – visa tai turi būti visiškai kontroliuojama. Jis papildo: „Per varžybas Lione laikas bus ribotas, todėl viskas nuo pat pradžių turi vykti sklandžiai ir švariai. Labai svarbu ir tinkama higiena.“ Varžydamasis su geriausiais pasaulio virėjais turi tik vieną bandymą laimėti, tad mažiausia smulkmena gali būti lemiama.
 
Ørjan naudoja „Tork“ mažai besipūkuojančias valymo šluostes, garantuojančias, kad kiekviena sidabrinė lėkštė galutinio pristatymo metu atrodys nepriekaištingai. „Bocuse d’Or“ viskas turi būti atlikta nepriekaištingai. Jokių pirštų antspaudų ar dėmių, be to, ne mažiau svarbu: jokių nepageidaujamų padažo lašiukų ar prieskonių pėdsakų. Norint užtikrinti tokį nepriekaištingą pasiruošimą, „Tork“ mažai besipūkuojančiomis servetėlėmis bus galima valyti nepaliekant pūkelių, patvirtinta, kad jomis galima liesti maistą, jos labai greitai sugeria riebalus.
 
 
Šis straipsnis parengtas prieš 2015 m. „Bocuse d'Or“ numerį. Ir spėkite, ką? Jis laimėjo.

Tos šluostės būtinai mane lydės konkurse „Bocuse d’Or“.

Ørjan Johannesen

2015 m. „Bocuse d’Or“ nugalėtojas